/ PARAŠĖ admin/ 4 354 komentarų

JAV biržose vakar buvo poilsio diena, o kviečių kainos Matif biržoje vakar krito. Kainas žemyn spaudė gausus Rusijos derlius. Lviečių kainos pinga ir Rusijoje, o paskui save tempia ir ES bei kitų Juodosios Jūros regiono eksportuotojų kainas.

Penktadienį Rusija panaikino kviečių eksporto muitą, nors tai yra neigiamas sentimentas grūdų kainoms (mažesni muitai, reiškia daugiau eksporto ir dėl konkurencijos mažėjančias kainas) tai didelės reikšmės neturi, nes dėl mažų kviečių kainų buvo taikomas tik simbolinis muitas.

Dar viena neigiama žinia yra ta, kad Egiptas (vienas svarbiausių kviečių importuotojų) sugriežtino kokybės reikalavimus ir dauguma eksportuotojų nenorės rizikuoti, kad jų krovinys būtų atmestas, taigi sumažės tarptautinės prekybos kiekiai, o tai neigiamai veikia kainas. Tiesa, Egiptas jau ir anksčiau yra didinęs kokybės reikalavimus, tačiau mažas pasiūlymų skaičius aukcionuose buvo privertęs valdžios atstovus mažinti kokybinius reikalavimus.

Kainas palaiko Algerijos paskelbtas kviečių aukcionas ir brangstanti nafta.

Naftos kaina pastarosiomis dienomis kilo dėl naujo Saudo Arabijos ir Rusijos susitarimo siekti naftos kainų augimo. Dvi pagrindinės naftos eksportuotojos pranešė, kad turi įvairių priemonių naftos kainai didinti ir planuoja jomis pasinaudoti (greičiausiai kalbama apie produkcijos ribojimą, taip mažėtų naftos pasiūla ir kainos turėtų kilti). Tačiau investuotojai nori girdėti ne tik kalbas, bet matyti ir darbus, kurių kol kas nėra, todėl naftos brangimas pilnu tempu į viršų nešauna.

Komentarai išjungti.