/ PARAŠĖ Povilas/ 1 422 komentarų

Grūdų kainos grįžo “atgal”

Šią savaitę kviečių kainos Europoje smarkiai pigo. Kainos buvo ženkliai pakilusios dėl įvairių makroekonominių veiksnių ir spekuliantų veiklos, taip pat dėl gerų nuotaikų JAV, kur ketvirtadienį buvo švenčiama padėkos diena. Šią savaitę brangimas išsikvėpė, o nuosmukis labiausiai jautėsi Europoje. Prie pigimo prisidėjo pranešimai, kad JAV kviečių kokybė nepasikeitė (investuotojai tikėjosi, kad kokybė prastės), be to artimiausios orų prognozės atrodo palankios. Kainas spaudžia ir pietų pusrutulio augintojų konkurencija – iš Argentinos į Alžyrą keliauja kviečių siunta. Paprastai Alžyras perka grūdus iš ES. Verta paminėti, kad biržose kainų svyravimai dažnai padidėja prieš kontrakto užsidarymą (gruodžio mėn. kontraktas greitai užsidarys).

Rinkos dalyviai atidžiai stebi kiaulių gripo proveržį Rusijoje, kur pradedamas riboti gyvulių ir grūdų transportas. Kol kas nėra aišku ar tai paveiks Rusijos eksportuojamų grūdų kiekius.

Pingantis Euras yra palankus veiksnys, galintis prisidėti prie ES grūdų kainų brangimo. Tačiau kainoms išjudinti reikės papildomos “kibirkšties” – pvz didėjančio ES eksporto.

Šiandien vyksta OPEC susitikimas po kurio bus pranešta ar pavyko susitarti dėl naftos gavybos ribojimo, pranešimas turėtų sukelti naftos kainų judėjimą. Per ateinančias dvi savaites pasirodys ir daug svarbių naujienų (JAV žemės ūkio ministerijos apžvalga apie pasaulinę grūdų pasiūlą ir paklausą, JAV centrinio banko sprendimas dėl palūkanų didinimo).

ORAI

Lietuvoje oras šią savaitę vis labiau šals, sulauksime sniego. Šią savaitę dienos bus debesuotos, su sniegu, tik Vakarinėje Lietuvos dalyje galima šlapdriba dėl šiltesnės oro temperatūros. Ateinančią savaitę oras dar labiau vės, krituliai numatomi tik Vakarų Lietuvoje. Oro temperatūra šią savaitę Vakarų Lietuvoje dienos metu išliks teigiama, likusią Lietuvos dalį kaustys kasdien stiprėjantis šaltukas. Šalčiausia oro temperatūra prognozuojama Rytų Lietuvoje (iki -13°C nakties metu).

Į Europa iš Azijos toliau smelkiasi šaltas oras (dėl šiuo metu ten vyraujančio šalto Azijos anticiklono veiklos), dėl to ateinančią savaitę Rytinėje ir Centrinėje Europos dalyse vyraus neigiama, vietomis gan žema temperatūra su didele sniego tikimybe. Oro temperatūra kris iki -15 – -10°C, naktimis vietomis iki -20°C. Pietvakarinėje žemyno dalyje oro temperatūra dienos metu prognozuojama 5-10°C, naktimis apie 0°C. Vėlesnėmis dienomis išliks debesuota, kritulių tikimybė mažės. Jei prognozė smarkiai nekis, ateinančią savaitę prognozuojami dar šaltesni orai.

Žemėlapyje matome 5 dienų kritulių prognozę Europai (Gruodžio 2 – 6 dienoms). Ryškiausia kritulių zona prognozuojama Rytų Europoje (Apimanti Suomija, Baltijos šalis, Baltarusija, Ukraina, Rusija) čia turėtume sulaukti sniego, dėl vyraujančių neigiamų temperatūrų. Taip pat kritulių turėtume sulaukti ir Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje ir Balkanų pusiasalyje. Sausesni orai prognozuojami Centrinėje Europos dalyje.

238 pirkėjų skelbimai AgroBiržoje

Ieškomę grūdų, perkame ir geros, ir prastos kokybės. Parašykite mums, jei norite gauti konkretų pasiūlymą.

Parašykite mums laišką

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904

Komentarai išjungti.