/ PARAŠĖ Povilas/

Šią savaitę grūdai išlieka aukštumose. Artimiausio kontrakto kviečių kaina laikosi netoli 180 eur/t ribos. Kviečių brangimas prasidėjo praeitą savaitę dėl JAV žemės ūkio ministerijos pranešimo apie rekordiškai mažus kviečių pasėlių plotus JAV. Apie mažėjančias kviečių derliaus prognozes kalba ir Kanada bei Australija. Derliaus prognozės mažinamos dėl kritulių trūkumo. Kai kuriuose Europos regionuose taip pat išlieka kritulių trūkumas, dėl to ir Europos Komisija ir privačios naujienų agentūros mažina ir ES kviečių derliaus prognozes.

Rapsų kainą šiandien kyla ir yra netoli 370 eur/t ribos. Prie rapso brangimo prisideda bendra nuotaika rinkoje dėl prastų orų ir prasto derlingumo, bei brangstantis palmių aliejus, kuris brangsta dėl lūkesčių, kad kitą savaitę pasirodysiantys duomenys atskleis mažėjančias gamybos apimtis.

Rinkos ekspertai kalba, kad prie grūdų brangimo prisidėjo ir naujo mėnesio, bei naujo ketvirčio pradžia – kuri yra siejama su didesniais investavimo mastais.

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje prognozuojami šiltėjantys orai. Šilčiausias bus sekmadienį ir pirmadienį. Lietaus debesys per ateinančias pora dienų sklaidysis, dangų nušvies saulė. Jei esama sinoptinė situacija nepakis, antradienį vėl prognozuojamas lietingas oras, kuris atneš ir vėsesnę oro temperatūrą. Oro temperatūra šią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie 18 – 24°C, vakarų Lietuvoje kiek vėsiau – 17 – 21°C. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 7 – 13°C šilumos. Ateinančią savaitę oro temperatūra rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie 18 – 25°C šilumos, vakarų Lietuvoje pora laipsnių vėsiau, nakties metu 14 – 18°C šilumos.

Europoje ši savaitė prognozuojama gan sausa, ateinančioji atneš žymiai daugiau kritulių (dėl atkeliaujančio ciklono). Didelėje dalyje žemyno šią savaitę prognozuojamas šilti, vietomis karšti orai. Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 25 – 30°C, pietų Europoje taip pat apie 25 – 30°C šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 15 – 20°C (vietomis iki 25°C) šilumos. Ateinančią savaitę orai prognozuojami kiek vėsesni. Panaši oro temperatūra išliks tik pietų Europoje.

Žemėlapyje matome 5 dienų kritulių prognozę Europai (liepos 8 – 12 dienoms). Daugumoje Europos regionų prognozuojamas lietus, tik pietų Europoje per šias penkias dienas lietus nenumatomas. Intensyviausias lietus prognozuojamas Skandinavijos šalyse, Prancūzijoje, Olandijoje, Belgijoje, Alpių kalnų regione. Mažiau intensyvus lietus prognozuojamas aplink intensyvių kritulių zonas. Šiuos kritulius atneš ciklonas atkeliaujantis nuo Grenlandijos pro Didžiosios Britanijos salyną, kuris laikui bėgant nukeliaus į Europos žemyno gilumą.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904