/ PARAŠĖ Povilas/

Grūdų kainų kritimas prasidėjo vakar, JAV žemės ūkio ministerijai išplatinus liepos mėnesio ataskaitą. Kviečių derliaus ir atsargų prognozės buvo sumažintos labai nedaug, o dėl pastaruoju metu vyraujančių nepalankių orų svarbiausiuose regionuose, rinkos dalyviai tikėjosi didesnių nuostolių. Taigi paaiškėjus, kad nuostoliai nesimaterializavo (bent jau kol kas), įtampa rinkoje atslūgo ir kainos krito. Svarbu paminėti, kad kai kurie rinkos ekspertai teigia, jog derliaus mažėjimas atsispindės kito mėnesio ataskaitoje, tai galėtų kilstelti kainas.

Kainas žemyn spaudžia ir didėjantis derlius Rusijoje (vienas iš nedaugelio regionų, kurį aplenkia nepalankūs orai), didėjančios kviečių atsargos Prancūzijoje (dėl mažėjančio vartojimo).

Rapso kainos pigo kartu su sojos pupelėmis, kurios tiesiog sekė neigiamą rinkos nuotaiką.

Pasaulio kviečių derlius ir atsargos mažėja, tačiau neženkliai. Mažėjant derliui ir atsargoms, kainos turėtų augti. Tačiau rinkos dalyviai tikėjosi daug didesnio mažėjimo, dėl pastaruoju metu vyraujančių prastų orų.

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje prognozuojami mažiau lietingi, šilti orai. Gausesnis lietus Lietuvoje prognozuojamas ketvirtadienio dieną, vėlesnėmis dienomis debesys sklaidysi, švies saulė. Jei esama sinoptinė situacija nepakis, saulėti orai didelėje dalyje Lietuvos prognozuojami iki ateinančio antradienio vakaro. Antradienio vakare debesys vėl pradės klauptis, vietomis prognozuojamas lietus. Oro temperatūra šią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie 19 – 22°C, vakarų Lietuvoje kiek vėsiau – 17 – 19°C. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 9 – 15°C šilumos (šalčiausios naktys prognozuojamos vidurio Lietuvoje). Ateinančią savaitę oro temperatūra rytų Lietuvoje prognozuojama apie 21 – 23°C šilumos, vidurio Lietuvoje apie 19 – 21°C šilumos, vakarų Lietuvoje apie 17 – 19°C šilumos, nakties metu visoje Lietuvoje 13 – 18°C šilumos.

Europoje ši savaitė prognozuojama saulėta, su trumpalaikiu, vietomis intensyviu lietumi ir perkūnija. Didelėje dalyje žemyno šią savaitę prognozuojamas šilti, vietomis karšti orai (ypač Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Balkanų pusiasalio pietinėje dalyje). Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 20 – 25°C, pietų Europoje taip pat apie 30 – 35°C (vietomis iki 40°C) šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 15 – 20°C (vietomis iki 25°C) šilumos. Ateinančią savaitę prognozuojami panašūs į šios savaitės orai.

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (liepos 15 – 19 dienoms). Europos regionuose lietaus kiekis mažės. Krituliai nebus tokie intensyvūs. Daugiausia kritulių prognozuojama Skandinavijos šalyse, dalyje Balkanų ir Alpių kalnų regione. Mažiau kritulių prognozuojama Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Baltijos šalyse. Kritulių numatoma mažai arba nenumatoma pietvakarių ir pietų Europos regionuose.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904