/ PARAŠĖ Povilas/

Kviečių kaina šią savaitę buvo stabili ir beveik nesikeitė. Kaina laikosi žemumose po praeitą savaitę padidintos Rusijos derliaus ir pasaulinio kviečių likučio prognozės, kuri sukėlė staigų kainos kritimą. Konkurencija iš Juodosios Jūros regiono, kur kviečių derliai yra gausūs, o javapjūtė einasi skandžiai, neleidžia kainoms Europoje atsitiesti. Vakar Egiptas (didžiausias kviečių importuotojas) nusipirko 355,000 t kviečių – 295,000 t iš Rusijos ir 60,000 t iš Ukrainos. Naudodamiesi žemomis kainomis, kiti importuotojai taip pat skelbia aukcionus.

Naujausiais duomenimis (iš įtakingos JAV žemės ūkio ministerijos), ES kviečių derlius bus 148 mln. tonų – 2 mln. Mažiau, nei manyta praeitą mėnesį. ES kviečiai kenčia nuo sausros Ispanijoje ir nuo drėgmės Vokietijoje bei Didžiojoje Britanijoje.

Rapsų kaina savaitės pradžioje irgi krito, tačiau dabar grįžta į pirmadienio lygį.

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje prognozuojami debesuoti, vietomis lietingi, šilti orai. Šilčiausia prognozuojama savaitės pabaiga, bet šiluma prognozuojama tik vidurio ir rytų Lietuvoje. Vėlesnėmis dienomis temperatūra nukris iki 20°C. Lietaus sulauksime visur, retkarčiais pasirodys saulė. Lietingiausi orai prognozuojami vakarų Lietuvoje. Oro temperatūra šią savaitę vidurio ir rytų Lietuvoje prognozuojama apie 20 – 28°C, vakarų Lietuvoje – 18 – 21°C. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 14 – 22°C šilumos (vėsiausios naktys prognozuojamos vidurio ir vakarų Lietuvoje). Ateinančios savaitės pradžioje lietus numatomas tik rytiniuose rajonuose. Oro temperatūra visoje Lietuvoje prognozuojama apie 16 – 22°C šilumos. Nakties metu apie 12 – 15°C šilumos, tik vakarų Lietuvoje pora laipsnių šilčiau.

Europoje orai vis dar labai nesikeis. Bus debesuota su pragiedruliais, prognozuojamas trumpalaikis, vietomis intensyvus lietus ir perkūnija. Didelėje dalyje Europos šią savaitę prognozuojami karšti orai. Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 25 – 30°C, pietų Europoje apie 25 – 30°C (pietryčiuose iki 35°C) šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 20 – 25°C šilumos. Laikui bėgant orai palaipsniui vės.

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (rugpjūčio 18 – 22 dienoms). Gausiausių kritulių sulauksime Didžiojoje Britanijoje, centrinėje Europos dalyje bei Skandinavijos ir Baltijos šalyse. Mažiau kritulių prognozuojama dalyje Balkanų pusiasalio, bei Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje ir Vokietijoje. Vis dar išlieka ryški kritulių juosta. Galimai su šiais krituliais sulauksime ir perkūnijos.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904