/ PARAŠĖ Povilas/

Kviečių kaina šią savaitę buvo permaininga, tačiau dabar yra panašiame lygyje kaip prieš savaitę. Kainas palaiko pranešimai, kad Australijoje, dėl sausros, kviečių derlius bus mažas ir šalis galės eksportuoti kur kas mažiau kviečių nei įprastai. Australija yra viena iš penkių didžiausių kviečių eksportuotojų, tad rinkos jautriai reaguoja į pokyčius šioje šalyje.

Vakar JAV centrinis bankas pranešė, kad neatmeta galimybės didinti palūkanų normos dar šiemet, tai šiek tiek kilstelėjo JAV dolerio vertę (atpigo Euras) ir suteikė dar šiek tiek paramos ES žaliavų kainoms.

Kviečių kainą biržose palaiko ir kylančios fizinių sandorių kainos – šią savaitę Egiptas kviečius pirko 5% brangiau, nei praeitą mėnesį, tačiau kainos kilimas siejamas ne tik su augintojų nenori pigiai parduoti kviečius, bet ir su didėjančias transporto kaštais bei griežtais muitinės reikalavimais.

Aukščiau esantis grafikas parodo, kad kviečių kaina krenta esant didelei pasiūlai. Nuo 2012 metų pasaulinės kviečių atsargos augo, nuo tų pačių metų mažėjo ir kaina. Šaltinis: JAV žemės ūkio ministerija.

Viršuje pavaizduoti pagrindiniai kviečių eksportuotojai. Rusijos kviečių derlius šiemet yra rekordinis, todėl šalies eksportas (ty. eksporto prognozės) primą kartą aplenkė ES. Tačiau rinkos dalyviai nėra tikri ar šalies infrastruktūra bus pajėgi eksportuoti tokį didelį derlių. Šiuo metu kainas į viršų stumia prasti derliai Australijoje ir Argentinoje. Šaltinis: JAV žemės ūkio ministerija.

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje prognozuojami lietingi, vėlesnėmis dienomis sausesni, debesuoti su pragiedruliais orai. Kelias ateinančias dienas vis dar prognozuojamas lietus, bet savaitgalį ir kitos savaitės pradžioje lietaus debesys turėtų sklaidytis ir pasirodyti saulė. Oro temperatūra visoje Lietuvoje išliks panaši tiek šią tiek ateinančią savaitę. Oro temperatūra šią savaitę visoje Lietuvoje prognozuojama apie 16 – 20°C (šilčiausia vakarų Lietuvoje). Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 10 – 12°C šilumos (tik vakarų Lietuvoje pora laipsnių šilčiau). Ateinančią savaitę oro temperatūra smarkiai nesikeis, išliks apie 16 – 20°C šilumos. Nakties metu Lietuvoje prognozuojama 10 – 14°C šilumos.

Europoje orai pamažu vėsta. Šią savaitę Europoje kritulių numatoma mažiau, dalį žemyno dengs aukšto slėgio sritys, kurios ir neleis susidaryti lietaus debesims. Pietiniuose Europos regionuose prognozuojami šilti orai, centrinėje ir šiaurinėje dalyse orai bus kiek vėsesni. Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 15 – 20°C, pietų Europoje apie 20 – 25°C (pietryčiuose iki 30°C) šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 10 – 15°C šilumos. Orai pamažu vės.

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (rugsėjo 22 – 26 dienoms). Ši savaitė Europoje prognozuojama sausesnė. Lietus apims dalį centrinės Europos, Didžiosios Britanijos salyną ir dalį Ispanijos bei Prancūzijos. Negausus krituliai numatomi Skandinavijos šalyse bei Italijoje. Visuose kituose regionuose išlieka nedidelė lietaus tikimybė.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904