/ PARAŠĖ Povilas/

Kviečių kainos demonstruoja nuosaikią brangimo tendenciją, prie to prisideda:

– Mažėjančios kviečių atsargos Prancūzijoje. Mažėja dėl eksporto į kitas ES šalis, kuriose trūksta kokybiškų kviečių;

– Prognozių, kad Ukrainoje 2018 metų derlius bus 25.1 mln. t. (1 mln. mažiau nei šiemet);

– Rytoj JAV žemės ūkio ministerija paskelbs atnaujintus duomenis apie pasaulio grūdų pasiūlą ir paklausą. Rinkos dalyviai spėja, kad JAV kviečių pasėlių plotas bus sumažintas, tai irgi prisideda prie kviečių brangimo.

– Ekspertai kalba apie mažėjančias pasaulio grūdų atsargas dėl augančios paklausos. Bus įdomu stebėti kaip rytoj JAV žemės ūkio ministerija koreguos savo prognozuojamą grūdų paklausą ir atsargas.

Tačiau konkurencija iš Rusijos išlieka didelė – šalis jau eksportavo 22 mln. t. kviečių, o šilta žiema leidžia eksportą ir toliau tęsti dideliu tempu. Spėjama, kad Rusijos kviečių eksportas bus didesnis nei iki šiol prognozuoti 33.5 mln. t.

Grafike matome ES, JAV ir Rusijos kviečių eksporto duomenis. Rusija šį sezoną tapo didžiausia kviečių eksportuotoja – šalis jau eksportavo 22 mln. t., o iki sezono pabaigos dar liko pusė metų, todėl rinkos dalyviai spėja, kad Rusija viršys 33.5 mln. t. eksporto prognozes. Eksportą sulėtinti galėtų užšalę Rusijos uostai.

 

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje bus vėsu, saulėta, kritulių nenumatoma. Ateinančios savaitės pradžioje visoje Lietuvoje prognozuojami sausesni orai, daug kur pasirodys saulė, išliks šaltukas. Oro temperatūra šią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie –(5) – 0°C, vakarų Lietuvoje pora laipsnių šilčiau . Naktimis oro temperatūra rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-11) – (-6)°C, vakarų Lietuvoje – (-6) – (-3)°C šalčio. Ateinančią savaitę oro temperatūra išliks panaši, visoje Lietuvoje prognozuojama apie (-5) – (-2)°C. Nakties metu rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama (-10) – (-7)°C, vakarų Lietuvoje – (-7) – (-5)°C šalčio.

Europoje orai bus vėsūs, žemyno pietvakariuose prognozuojami krituliai. Ateinančios savaitės pradžioje orų sąlygos Europoje smarkiai nekis. Pietiniuose Europos regionuose prognozuojami vėsūs orai, tolstant vis labiau į šiaurę orai bus dar vėsesni. Oro temperatūra šią savaitę vakarų Europoje prognozuojama 0 – 5°C, centrinėje Europoje prognozuojama apie 0 – 5°C (vietomis temperatūra gali nukristi iki (-5)°C), pietų Europoje apie 5 – 10°C šilumos (vietomis sušils iki 15 °C, kai kur gali atvėsti iki 0°C). Rytinėje ir šiaurinėje Europos dalyse prognozuojama apie (-5) – 0°C (šiauriau temperatūra gali nukristi iki (-10) – (-15)°C šalčio).

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (sausio 12 – 16 dienoms). Vakarinę ir pietinę dalį Europos apglėbs lietus ir sniegas, vietomis jis bus gausus, kituose Europos regionuose kritulių tikimybė maža. Daugiausia kritulių turėtų iškristi: pietvakarių Europos dalyje, Balkanų pusiasalyje. Mažesnis kritulių kiekis prognozuojamas Skandinavijoje, Didžiojoje Britanijoje. Visuose kituose regionuose maža kritulių tikimybė.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904