/ PARAŠĖ Povilas/

Nuo savaitės pradžios kviečiai matif biržoje pabrango apie 1 Eur/t. Prie kainos palaikymo prisideda dėl JAV centrinio banko sugriežtinto tono brangstantis JAV doleris (Euras tampa santykinai pigesnis).

Pagrindinė tema grūdų rinkose yra klimatas. JAV trūksta kritulių, Argentinoje vyrauja itin karšti ir sausi orai, o į Europą atkeliauja šalčiai.

Šią savaitę ES Komisija pranešė, kad dėl šiltos žiemos pasėliai nesuformavo atsparumo šalčiams, tačiau šiuo metu klimato sąlygos grėsmės nekelia.

Šalčiai ateina ir į Ukrainą, kurioje dėl sniego trūkumo pasėlių atsparumas yra mažas. Tačiau ekspertų vertinimu, pasėliai išgyvens, jei šalčiai truks tik keturias dienas (kaip yra prognozuojama).

ORAI

Šią savaitę į Lietuvą pradės veržtis šalto oro masė. Orai labai atvės, bus debesuota su pragiedruliais, žymesnių kritulių nenumatoma. Ateinančios savaitės pradžioje šaltis vis dar laikysis. Oro temperatūra šią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-12) – (-7)°C, vakarų Lietuvoje – (-7) – (-4)°C šalčio. Naktimis oro temperatūra rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-22) – (-13)°C, vakarų Lietuvoje – (-14) – (-12)°C šalčio. Ateinančią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-16) – (-10)°C, vakarų Lietuvoje apie (-10) – (-6)°C. Nakties metu rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-22) – (-16)°C, vakarų Lietuvoje kiek šilčiau – (-12) – (-10)°C.

Europoje orai laikysis panašūs vėsesni, iš žemyno šiaurės rytų link centrinės dalies leisis šalta oro masė, pietinėje Europos dalyje savaitės pabaigoje prognozuojami krituliai. Ateinančios savaitės pradžioje orų sąlygos Europoje smarkiai nekis. Oro temperatūra šią savaitę vakarų Europoje prognozuojama (-5) – 0°C (vietomis iki 5°C šilumos), centrinėje Europoje prognozuojama apie (-10) – (-5)°C (vietomis temperatūra gali pakilti iki 0°C, ar nukristi iki (-15)°C), pietų Europoje apie 0 – 5°C šilumos (vietomis sušils iki 10-15 °C). Rytinėje ir šiaurinėje Europos dalyse prognozuojama apie (-15) – (-10)°C (vietomis temperatūra gali nukristi iki (-20)-(-25)°C šalčio).

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (vasario 23 – 27 dienoms). Išilgai Europos (per centrinę dalį) nusidrieks sausų orų zona, o aplink ją formuosis kritulių zona. Pietvakarių ir pietų Europos dalyse prognozuojami gausiausi krituliai. Daugiausia kritulių turėtų iškristi: Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, Balkanų pusiasalyje. Mažesnis kritulių kiekis prognozuojamas rytų Europoje, Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje. Kituose regionuose kritulių tikimybė nedidelė.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904