/ PARAŠĖ Povilas/

Šią savaitę kviečių kainos krenta, prie to prisideda lėtas ES eksportas dėl konkurencijos iš Rusijos, kuri šiemet užaugino rekordiškai didelį kviečių derlių. Vakar pasirodžiusi JAV žemės ūkio ministerijos ataskaita parodė, kad ES derlius yra didesnis nei buvo manyta anksčiau, tai irgi spaudžia kainas žemyn. Pranešime minimas ir geresnis nei tikėtasi aliejinių kultūrų derlius JAV – tai žemyn spaudžia rapsų kainas ir Europoje. Prie rapso pigimo prisidėjo ir didėjanti palmių aliejaus gamyba Malaizijoje, be to savaitės pradžioje rapsui pabrangus, dalis investuotojų nusprendė parduoti savo turimus kontraktus ir išsigryninti pelną – tai irgi prisidėjo prie rapso kainos kritimo. Po Europos Komisijos pranešimų, kad ES ekonomikos augimas didės, sustiprėjęs euro kursas taip pat spaudžia ES grūdų kainas žemyn.

Svarbi tema rinkoje išlieka Rusijos eksporto tempas – diskutuojama kiek kviečių šalis pajėgs eksportuoti. Nors Rusijos kviečių derlius ir rekordinis, šalies eksporto galimybės yra ribotos, ypač žiemą, kuomet dalis uostų užšąla.

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje prognozuojami vidutiniški orai, didelė lietaus tikimybė šios savaitės pabaigoje ir ateinančios pradžioje. Ateinančią savaitę orai vės, lietaus tikimybė išliks. Likusią savaitės dalį ir ateinančios savaitės pradžioje neigiama temperatūra nenumatoma. Oro temperatūra šią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie 4 – 7°C šilumos, vakarų Lietuvoje 7 – 10°C šilumos. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 2 – 5°C šilumos, tik vakarų Lietuvoje keliais laipsniai šilčiau. Ateinančią savaitę oro temperatūra dar labiau vės, rytų Lietuvoje prognozuojama apie 2 – 4°C šilumos, vidurio Lietuvoje 4 – 5°C, vakarų Lietuvoje 5 – 7°C šilumos. Nakties metu Lietuvoje prognozuojama 0 – 2°C, tik vakarų Lietuvoje keliais laipsniais šilčiau.

Europoje orai išliks panašūs. Šios savaitės pabaigoje Europoje numatomas augantis kritulių kiekis, vyraus debesuoti su pragiedruliais orai. Pietiniuose Europos regionuose prognozuojami šilti orai, centrinėje ir šiaurinėje dalyse orai bus vėsesni. Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 5 – 10°C, pietų Europoje apie 10 – 15°C (pietryčiuose iki 20°C) šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 0 – 5°C (piečiau vietomis iki 10°C šilumos, šiauriau temperatūra gali nukristi iki -10°C šalčio). Orai ateinančia savaitę smarkiai nesikeis.

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (lapkričio 11 – 15 dienoms). Didelėje Europos dalyje prognozuojamas lietus, vietomis jis bus gausus. Daugiausia lietaus turėtų iškristi: Alpių kalnų regione, Balkanų pusiasalyje, Baltijos šalyse, vakarinėje Norvegijos dalyje. Mažesnis kritulių kiekis turėtų iškristi Didžiojoje Britanijoje, Centrinėje ir Rytinėje Europos dalyse. Visuose kituose regionuose išlieka nedidelė lietaus tikimybė.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904