/ PARAŠĖ Povilas/

Kviečių kaina šią savaitę kyla, labiausiai prie to prisideda sausros JAV – oficialūs pranešimai apie blogėjančią pasėlių būklę, bei prognozės apie tolimesnį kritulių trūkumą išgąsdino rinkos dalyvius ir smarkiai pakėlė kviečių kainą JAV. Pranešama, kad Kanzase (pagrindinė JAV kviečius auginanti valstija) tik 12% kviečių pasėlių yra geros arba puikios būklės – tai prasčiausias vertinimas per pastarąjį dešimtmetį.

Brangimo nuotaikos persikėlė ir į Matif biržą, be to, rinkose taip pat kalbama apie rizikos veiksnius Europoje – šalčius ir ploną sniego sluoksnį. O šią savaitę pingantis Euras irgi padeda kviečiams brangti.

Europoje kviečiai brangsta sekdami JAV nuotaikas. Be to, Europoje dėl šalčių ir mažos sniego dangos pasėliams kyla papildoma rizika.

JAV kviečiai brango po oficialių pranešimų, kad pasėlių būklė dėl sausros yra itin prasta.

ORAI

Šią savaitę virš Lietuvos vis dar laikysis šalta oro masė, kuri savaitei einant į pabaigą pradės trauktis. Nors oro temperatūra ir po truputį kils arčiau nulio, vidutinio stiprumo vėjas orus darys vis dar tokiais pats žvarbiais. Bus debesuota su pragiedruliais, numatomas nestiprus snygis. Ateinančios savaitės pradžioje bus kiek šilčiau. Oro temperatūra šią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-11) – (-3)°C, vakarų Lietuvoje – (-10) – (-2)°C šalčio. Naktimis oro temperatūra rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-15) – (-8)°C, vakarų Lietuvoje – (-16) – (-6)°C šalčio. Ateinančią savaitę rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-2) – 0°C, vakarų Lietuvoje apie (-1) – 1°C. Nakties metu rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie (-9) – (-3)°C, vakarų Lietuvoje kiek šilčiau – (-3) – (-1)°C.

Europoje orai laikysis panašūs, šalta oro masė po truputėlį pradės trauktis atgal į šiaurės rytus, tad temperatūra po truputį kils, aukšto slėgio sritis keis žemo slėgio sritys, dėl to formuosis krituliai, kurie jau savaitės pabaigoje apims beveik visą žemyną. Ateinančios savaitės pradžioje bus dar šilčiau, numatomi krituliai. Oro temperatūra šią savaitę vakarų Europoje prognozuojama (-5) – 0°C (vietomis iki 5°C šilumos), centrinėje Europoje prognozuojama apie (-10) – (-5)°C (vietomis temperatūra gali pakilti iki 0°C, ar nukristi iki (-15)°C), pietų Europoje apie 0 – 5°C šilumos (vietomis sušils iki 10-15 °C). Rytinėje ir šiaurinėje Europos dalyse prognozuojama apie (-15) – (-10)°C (vietomis temperatūra gali nukristi iki (-20)°C šalčio).

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (kovo 2 – 6 dienoms). Didelę Europos dalį apglėbs gausių kritulių zona. Ypač daug kritulių iškris Portugalijoje ir Ispanijos pietinėje dalyje. Pietvakarių ir pietų Europos dalyse prognozuojami gausiausi krituliai. Daugiausia kritulių turėtų iškristi: Portugalijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Balkanų pusiasalyje. Mažesnis kritulių kiekis prognozuojamas rytų ir centrinėje Europoje, Švedijoje, Suomijoje. Kituose regionuose kritulių tikimybė nedidelė.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904