/ PARAŠĖ Povilas/ 123 komentarų

Savaitės pradžioje kviečių kainas kėlė prasti orai JAV – savaitgalį pasirodęs pavasarinis sniegas išguldė kviečių pasėlius vienoje iš pagrindinių kviečius auginančių valstijų – Kanzase. Ekspertai vertina, kad šalis šį savaitgalį galėjo netekti 2-3 mln. tonų potencialaus kviečių derliaus. Šie pranešimai lėmė naujo derliaus grūdų brangimą vos tik JAV birža atsidarė pirmadienį. Europos Matif biržoje kviečiai irgi brango, bet tik antradienį (pirmadienį Matif birža nedirbo). Tačiau kainos palaipsniui grįžta į praeitos savaitės lygį, iš dalies dėl to, kad galutinai įvertinti ar JAV tikrai patyrė tokią didelę žalą prireiks daugiau laiko – reikia palaukti kol ištirps sniegas ir įvertinti kiek pasėlių atsigaus, be to orų prognozės atrodo palankios. Kainoms išsilaikyti aukštumose neleidžia ir vis dar itin didelės pasaulinės kviečių atsargos.

Europoje taip pat išlieka orų grėsmė – vis dar jaučiamas kritulių trūkumas (ypač Prancūzijoje, kuri yra pagrindinė ES kviečių eksportuotoja).

Rapsų kaina irgi reagavo į bendrą rinkos nuotaiką ir antradienį kilo, tačiau dabar yra grįžusi į praeitos savaitės lygį.

Grūdų kainas žemyn spaudžią ir pinganti nafta (dėl didėjančios pasiūlos iš JAV, Kanados ir Libijos), bei stiprus Euro kursas (dėl lūkesčių, kad Prancūzijos prezidento rinkimus laimės Euro zoną palaikantis Emanuelis Makronas).

ORAI

Ši savaitė Lietuvoje prognozuojama sausa ir saulėta. Dalyje Lietuvos saulę dengs debesys, bet lietus neprognozuojamas. Oro temperatūra visoje Lietuvoje prognozuojama apie 12 – 18°C dienos metu. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 4 – 8°C. Ateinančią savaitę bus vėsiau. Dangų vis labiau dengs debesys. Oro temperatūra visoje Lietuvoje prognozuojama apie 6 – 10°C šilumos. Rytų ir vidurio Lietuvoje gali trumpai palyti, vakarų Lietuvoje lietus neprognozuojamas. Oro temperatūra Lietuvoje nakties metu 1 – 4 °C šilumos.

Šią savaitę Europoje prognozuojami sausesni, vidutiniškai šilti orai. Šią savaitę lietus prognozuojamas centrinėje Europoje, bet jis nebus intensyvus. Tik kelios ateinančios dienos bus kiek sausesnės. Vėlesnėmis dienomis krituliai intensyvės, palis didesnėje Europos dalyje. Oro temperatūra šią savaitę kiek šiltesnė – vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 15 – 20°C (vietomis iki 25°C), pietų Europoje dar šilčiau – apie 25 – 30°C laipsnių šilumos (itin šilti orai prognozuojami Balkanų pusiasalyje). Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 10-15°C laipsnių šilumos.

Žemėlapyje matome 5 dienų kritulių prognozę Europai (Gegužės 6 – 10 dienoms). Kelios ateinančios dienos Europoje bus kiek sausesnės, neintensyvus lietus prognozuojamas tik centrinėje Europos dalyje. Vėlesnėmis dienomis s prognozuojamas lietingesnis laikotarpis. Lietus apims centrinę ir rytinę Europos dalis. Intensyviausi krituliai prognozuojami Alpių kalnyne, Balkanų pusiasalyje, Ukrainoje ir Baltarusijoje. Mažiau intensyvūs krituliai prognozuojami aplink minėtus regionus. Kritulių beveik nesulauksime vakarinėje Europos dalyje.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui:

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904

 

Komentarai išjungti.