/ PARAŠĖ Povilas/

Nuo pirmadienio grūdų kainos Europoje pasikeitė nežymiai ir po praeitos savaitės kritimo vis dar yra žemumose. Augintojai neskuba parduoti grūdų, todėl ir prekyba biržoje yra sulėtėjusi. Euro kursas išlieka aukštumose ir spaudžia ES grūdų kainas žemyn.

Tiesa JAV žemės ūkio ministerija prognozuoja, kad ES kviečių atsargos mažės, savo ruoštu ES komisija praneša apie derlingumo mažėjimą Prancūzijoje (pagrindė ES eksportuotoja) ir kai kuriuose Europos pietryčių šalyse. Todėl kai kurie ekspertai teigia, kad kviečių kaina daug kristi neturėtų. Kita vertus pasaulio mastu kviečių pasiūla išlieka didelė, Rusijoje prognozuojamas geras derlius (Rusija yra kviečių prekybos konkurentė Europos Sąjungai), todėl ir itin didelio brangimo tikėtis nereikėtų.

ORAI

Ši savaitė Lietuvoje prognozuojama kiek vėsesnė už praėjusią. Prognozuojamas trumpalaikis lietus, bet dažniausiai vyraus saulėti orai. Oro temperatūra vidurio ir rytų Lietuvoje prognozuojama apie 15 – 23°C, vakarų Lietuvoje kiek vėsiau – 15-17°C. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 7 – 13°C šilumos. Ateinančią savaitę orai išliks panašūs. Vietomis ir toliau formuosis debesys, numatomi trumpalaikis, nesmarkus lietus. Oro temperatūra rytų ir vidurio Lietuvoje prognozuojama apie 20 – 23°C šilumos. Vakarų Lietuvoje bus kiek vėsiau (16-19°C). Oro temperatūra nakties metu 11 – 15°C šilumos.

Šią savaitę Europoje prognozuojami vietomis lietingi, šilti orai. Kitos savaitės pradžioje lietus prognozuojamas daugumoje Europos regionų. Vietomis intensyvus, bet daugumoje regionų vidutinio intensyvumo, trumpalaikis lietus daugiausia vyraus vakariniuose, pietiniuose ir rytiniuose Europos rajonuose. Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 20 – 25°C, pietų Europoje šilčiau – apie 25 – 30°C šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 15 – 20°C (vietomis iki 25°C) šilumos. Ateinančią savaitę, oro temperatūra smarkiai nesikeis.

Žemėlapyje matome 5 dienų kritulių prognozę Europai (Gegužės 26 – 30 dienoms). Lietus apims didelę dalį Europos. Intensyviausias lietus prognozuojamas Ispanijoje, Portugalijoje, Balkanų pusiasalyje bei Turkijoje. Ne toks intensyvūs lietus apims visą rytų Europą, dalį Skandinavijos bei Didžiosios Britanijos. Sausiau ar be kritulių prognozuojama centrinėje Europos dalyje.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui:

Kviečiai 2kl (naujas derlius), supirkimo kaina Eur/t

Alytaus apskr.             €142.00

Kauno apskr.              €148.00

Klaipėdos apskr.         €162.50

Marijampolės apskr.   €143.00

Utenos apskr.             €148.50

Panevėžio apskr.        €143.00

Šiaulių apskr.              €146.00

Tauragės apskr.          €148.00

Vilniaus apskr.            €146.50

 

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904