/ PARAŠĖ Povilas/

Kviečių kainos šią savaitę keitėsi mažai. Jos ir toliau išlieka itin žemos dėl konkurencijos iš Juodosios Jūros regiono ir brangaus Euro. Dėl mažų kainų ir ES eksporto tempas yra sulėtėjęs: nuo sezono pradžios ES eksportavo tik 2 mln. tonų kviečių, kuomet pernai tuo pačiu metu jau buvo eksportuota 4.5 mln. tonų. Žemyn kainas spaudžia ir įtakingos agentūros IGC pranešimas apie lūkesčius viršijantį Juodosios Jūros regiono derlių. IGC prognozuoja, kad šiemet pasaulinė kviečių pasiūla bus rekordinė (derlius rekordinis nebus, tačiau sudėjus su turimomis atsargomis, skaičiuojama, kad bendra pasiūla bus rekordinė).

Rapsų kainos šią savaitę kyla, tai lemia neaiškios derliaus apimtys Kanadoje ir Australijoje (pagrindinės rapsų eksportuotojos), kur vyravo nepalankūs orai.

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje prognozuojami debesuoti su pragiedruliais, vėsesni orai. Oro temperatūra visoje Lietuvoje išliks panaši tiek šią tiek ateinančią savaitę. Lietaus sulauksime visur, retkarčiais pasirodys saulė. Mažiausia lietaus prognozuojama vakarų Lietuvoje Oro temperatūra šią savaitę visoje Lietuvoje prognozuojama apie 18 – 20°C. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 7 – 16°C šilumos (vėsiausios naktys prognozuojamos rytų Lietuvoje). Ateinančios savaitės pradžioje lietus numatomas didelėje dalyje Lietuvos. Oro temperatūra smarkiai nesikeis, išliks apie 18 – 20°C šilumos. Nakties metu apie 11 – 14°C šilumos, tik vakarų Lietuvoje pora laipsnių šilčiau.

Europoje orai kiek vės. Bus debesuota su pragiedruliais, prognozuojamas trumpalaikis, vietomis intensyvus lietus ir perkūnija. Pietiniuose Europos regionuose prognozuojami karšti orai, centrinėje ir šiaurinėje dalyse bus kiek vėsiau. Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 20 – 25°C, pietų Europoje apie 25 – 30°C (pietryčiuose iki 35°C) šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 15 – 20°C šilumos. Orai ir toliau pamažu vės.

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (rugpjūčio 25 – 29 dienoms). Lietus apims didelę dalį Europos. Gausiausių kritulių sulauksime Didžiojoje Britanijoje, centrinėje Europos dalyje (ypač Alpių kalnų regione) bei Skandinavijos ir Baltijos šalyse. Mažiau kritulių prognozuojama Portugalijoje, Ispanijoje. Sausiausia prognozuojama Italijoje bei Balkanų pusiasalyje.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904