/ PARAŠĖ Povilas/

Kviečių kaina šią savaitę krenta. Prie to prisideda stiprėjantis Euro kursas bei konkurencija iš Juodosios Jūros regiono. Verta paminėti, kad Ukrainoje ir Rusijoje prognozuojamos liūtys, kurios trikdys darbus. Ne itin palankūs orai vyrauja ir Prancūzijoje. Tačiau Europos Komisija šią savaitę pranešė, kad kviečių derlingumas išlieka nepasikeitęs, tai apramino rinkos dalyvius ir taip pat prisidėjo prie mažėjančios kainos. JAV kviečių kaina šią savaitę taip pat mažėja dėl pranešimų, kad orų sąlygos gerėja, o kviečių derliaus prognozės nemažėja.

Kiek kitokia situacija aliejinių kultūrų rinkoje – rapsų kainos nuo trečiadienio brangsta. Prie to prisideda brangstanti nafta, Europos komisijos pranešimai apie mažėjantį kukurūzų derlingumą, bei JAV pranešimai apie orų padarytą žalą sojos pupelių pasėliams.

ORAI

Šią savaitę Lietuvoje prognozuojami debesuoti, vietomis lietingi, šilti orai. Gausiausias ir dažniausias lietus prognozuojamas vidurio Lietuvoje. Oro temperatūra šią savaitę vidurio ir rytų Lietuvoje prognozuojama apie 18 – 25°C, vakarų Lietuvoje – 18 – 22°C. Naktimis oro temperatūra prognozuojama apie 12 – 18°C šilumos (vėsiausios naktys prognozuojamos rytų Lietuvoje). Ateinančią savaitę oro temperatūra rytų Lietuvoje prognozuojama apie 25 – 27°C šilumos, vidurio Lietuvoje apie 26 – 28°C šilumos, vakarų Lietuvoje apie 22 – 27°C šilumos, galima perkūnija. Nakties metu apie 14 – 17°C šilumos, tik vakarų Lietuvoje pora laipsnių šilčiau.

Europoje ši savaitė prognozuojama debesuota su pragiedruliais, su trumpalaikiu, vietomis intensyviu lietumi ir perkūnija. Ateinančią savaitę lietaus kiekis išliks panašus. Europos pietvakarių, pietų ir pietryčių dalyse šią savaitę prognozuojamas karšti orai. Oro temperatūra šią savaitę vakarų ir centrinėje Europoje prognozuojama apie 20 – 25°C, pietų Europoje apie 25 – 30°C (vietomis iki 35°C) šilumos. Šiaurinėje Europos žemyno dalyje prognozuojama apie 15 – 20°C šilumos. Šilčiausias prognozuojamas ateinantis savaitgalis. Ateinančią savaitę prognozuojami panašūs orai.

Žemėlapyje matome 5 dienų suminių kritulių prognozę Europai (liepos 28 – rugpjūčio 1 dienoms). Lietus apglėbs beveik visą Europos žemyną. Daugiausia kritulių prognozuojama Didžiojoje Britanijoje, Skandinavijos šalyse, Centrinėje Europoje, Alpių kalnų regione bei rytų Europoje. Žemėlapyje matomi (geltona ir raudona spalvomis) pažymėtos daugiausia kritulių sulaukiančios vietos. Mažiau kritulių prognozuojama pietryčių Europoje: Lenkijoje, Čekijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje. Mažai arba nenumatoma kritulių Portugalijoje, Ispanijoje, Pietinėje Italijos dalyje bei Balkanų pusiasalyje.

Parduodate grūdus? Praneškite mums, padėsime surasti geriausią kainą tiek senam, tiek naujam derliui.

www.agrobirza.lt 

El. paštas: info@agrobirza.lt

Telefonas: 864559904